Dan gimnastike za sve 2017. godine

21 June 2017.

Manifestacija pod nazivom "Dan gimnastike za sve" koje Sokolsko društvo "Vojvodina"  tradicionalno, godinama unazad, organizuje u saradnji sa Sokolskim savezom Srbije i Gimnastičkim savezom Srbije, održana je 17. Juna 2017. na otvorenim terenima Sokolskog doma u Novom Sadu. Pravo učešća na DGS ''NS 2017'' imala su sva sokolska društva učlanjena u Savez Soko Srbije i svi gimnastički klubovi i društva učlanjeni u Gimnastički savez Srbije, a iz klubova koji su prijavili učešće nastupilo je oko pet stotina dece različitog uzrasta.

Nakon svečanog defilea i sletske vežbe Sokolskog društva “Vojvodina” prisutnima su se obratili:
1. Petar Stakić predsednik Sokolskog saveza Srbije
2. Aleksandra Ristić predsednica Gimnastičkog savaza Srbije
3. Borislav Bajin i Nataša Šljepica
4. Kovačev Miroslav predsednik Sokolskog društva Vojvodina
5. Ognjen Cvjetićanin član Gradskog veća za sport i omladinu grada Novog Sada

Član Gradskog veća za sport i omladinu Ognjen Cvjetićanin prisustvovao je ovim Sokolskim susretima Srbije i tom prilikom otvarajući manifestaciju rekao: „Veliko mi je zadovoljstvo da vas u svoje lično i u ime Grada Novog Sada pozdravim i da vam poželim mnogo sreće u predstojećem takmičenju. Drago mi je što se ova manifestacija tradicionalno održava u Novom Sadu i što je naš grad domaćin velikom broju učesnika od onih najmlađih, do odraslih gimnastičara, koji u vežbanje ulažu veliki trud i entuzijazam. Oni nastavljaju da neguju tradiciju Sokolstva i gimnastike u Novom Sadu, tako da je vidljiv veliki uticaj na generacije koje dolaze. Ova kulturno-sportska ustanova može da se pohvali sa 112 godina postojanja, a i dalje neguje i održava tu dugu tradiciju gimnastike u Novom Sadu. Gradska uprava za sport i omladinu radi na stvaranju i poboljšanju uslova za bavljenje sportom i rekreacijom, a zajednički s organizatorom ove manifestacije trudimo se da popularišemo gimnastiku. Time doprinosimo, ne samo zdravom životu, već i vraćanju pravih vrednosti“ - rekao je Ognjen Cvjetićanin i poželeo učesnicima da se druže, poštuju i razvijaju fer-plej odnos.
U okviru manifestacije, prezentovane su i Sokolske odore, odnosno svečana odela, sašivena po uzoru na ona pre Drugog svetskog rata, čiju izradu je i pomogla Gradska uprava za sport i omladinu.
Predsednik Sokolskog društva “Vojvodina“ Miroslav Kovačev zahvalio se svim učesnicima i gostima ovogodišnje manifestacije kao i Gradskoj upravi za sport na podršci bez koje, kako je rekao: „ ...ne bismo uspeli da izradimo istorijske važne Sokolske odore za svako Sokolsko društvo“.
Svaka pomoć, iskustvo sportskih radnika i bivših kolega je dobrodošla te se u to ime zahvalio i gostima iz Kanade, bivšim gimnastičarima i predanim sportskim „učiteljima“ Nataši Šljepici Bajin i Bajin dr Vojislavu, koji i danas, mnogo godina nakon brojnih uspeha koje su ostvarivali, (naročito Nataša koja je kao članica Sokolskog društva „Vojvodina“ osvajala svetska prvenstva i učestvovala na olimpijadi u Minhenu 1972.), aktivno rade na promociji gimnastike kao bazičnog sporta.
„Ovo je samo jedna od aktivnosti našeg Društva, slične aktivnosti nas očekuju u narednom periodu, a verujem da ćete uzeti aktivno učešće u njima. To su: Svesokolski slet u Pragu 2018., I međunarodni Novosadski slet 2019., i naravno 2021. godine kad Novi Sad bude Evropska prestonica kulture, jer Sokolsko društvo i Sokolski dom nisu samo sportska organizacija i jedna prelelepna zgrada u centru Novog Sada, ono je sve što predstavlja Novi Sad, objedinjeno u jednu širu društvenu celinu, a to su kultura, obrazovanje i sport“ – rekao je Kovačev i za kraj istakao:
„Za mnoge decenije postojanja, menjalo se sve, a mi Novosadski Sokoli stojimo još uvek tu ovako mladi zahvaljujući prvenstveno deci, koja zajedno s nama grade identitet i kvalitet na široko poznate, i van granica Srbije - Novosadske škole gimnastike“.

Foto galeriju sa ovog događaja možete pogledati OVDE
Reportažu o danu gimnastike za sve u emisiji "Novosadske razglednice" možete pogledati OVDE 

TOP